Invazie de olimpici în Craiova

11 aprilie 2012 by anca.ungurenus

Oana VOINIC

 

Foto: searchromania.net

Săptămâna trecută, oraşul nostru a avut prilejul de a fi gazda etapei naţionale a Olimpiadei de geografie. Din aproape toată România au sosit eleviicare au reuşit performanţa de a obţine locul I şi locul II la clasa a VIII-a la etapa judeţeană de geografie.

Organizatorii s-au pregătit cum au ştiut ei mai bine pentru a-i face olimpici să se simtă mai bine decât acasă şi, drept urmare, elevii au fost cazaţi la hoteluri şi la o pensiune. Condiţiile de masă şi cazare s-au dovedit ireproşabile, iar elevii au spus că oraşul nostru merită, din acest punct de vedere, toate laudele, deoarece, spre deosebire de alte oraşe gazdă din anii trecuţi, organizatorii s-au străduit să ofere condiţii bune şi nu i-au lăsat pe olimpici să-şi petreacă săptămâna printr-un oarecare cămin şcolar.

Luni, 2 aprilie, a avut loc festivitatea de deschidere,la SalaAmfiteatrua Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, unde elevilor li s-a urat succes şi au fost trataţi ca adevărate VIP-uri. Proba teoretică s-a desfăşurat tot luni, între orele 16.00 şi 19.00, iar marţi, la ora 09:00, s-a desfăşurat aplicaţia practică, ce a constat într-o „mini excursie” a olimpicilor în diferite zone ale oraşului, unde au avut de identificat elemente legate de sol, relief şi vegetaţie. A urmat proba practică scrisă, în care elevii au utilizat informaţiile obţinute cu o zi în urmă, în „mini excursia” de pe teren.

În cele din urmă, au sosit şi mult aşteptatele rezultate. Înainte de afişarea acestora, participanţii tremurau din toate încheieturile, fiind cuprinşi de un val de emoţii. Au urmat zeci de zâmbete ale celor care au reuşit să obţină performanţe, iar cei care nu obţinuseră nota pe care şi-o doreau păreau cu adevărat dezamăgiţi. S-au făcut şi contestaţii care au mai modificat într-o oarecare măsură clasamentul iniţial şi, în cele din urmă competiţia a luat sfârşit, dând startul la distracţie şi voie bună. Premierea a avut loc sâmbătă, la orele 12.00. Reprezentanţi ai judeţelor Vaslui, Iaşi, Brăila, Timiş, dar şi din capitală au reuşit să obţină locuri fruntaşe în clasament. Dar nici cei din Dolj nu au fost mai prejos! Au reprezentat judeţul cu mândrie şi au obţinut note onorabile şi menţiuni.

Pentru olimpici au fost organizate o serie de activităţi culturale precum vizita la Muzeul Olteniei, plimbarea în Parcul Nicolae Romanescu, Parcul Tineretului şi Gradina Botanică sau vizitarea Pieţei „Mihai Viteazul”. Dar să nu uităm de shopping! Poate nu este shopping o activitate culturală, dar cu siguranţă una recreativă este! Şi, oricum, cei de prin alte meleaguri ale ţării nu puteau pleca cu mâna goală, fără un suvenir care să le amintească de Craiova. Trebuie recunoscut însă faptul că centrele noastre comerciale nu i-au impresionat pe olimpici, iar unii dintre ei au afirmat faptul că nu le vine să creadă că până anul acesta Craiova nu beneficia de un mall. Frumuseţea Parcului „Nicolae Romanescu” a reuşit, desigur, să îi cucerească pe toţi vizitatorii, iar folosirea verbelor la prefectul simplu îi amuza copios pe cei din zone mai îndepărtate ale ţării. Din păcate, au fost şi persoane care au împărtăşit aceeaşi părere cu marele I.L. Caragiale : „Craiova e oraşul din care se pleacă şi nu în care se vine!”.

Oricum, oltenii s-au dovedit a fi gazde excelente şi s-au străduit să creeze o impresie cât mai bună, iar petrecerea de sâmbătă seara, organizată cu ocazia încheierii săptămânii destinate etapei naţionale de geografie, s-a dovedit reuşită. Olimpicii au arătat faptul că ştiu să se şi distreze, nu numai să stea cu nasul în cărţi şi hărţi. Cu prilejul acestui eveniment, Craiova a demonstrat că poate ocupa un loc important pe harta României.


Un comentariu »

  1. Andre Ea spune:

    Draguta incheierea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Parse error: syntax error, unexpected '<' in /var/www/blogs/jiunimea.gds.ro/wp-content/themes/liquorice/footer.php on line 3